Persbericht en foto van de start van het herstel van de Noord-Limburgse Maasheggen d.m.v. een plantactie in het veld.
Op de foto staan links wethouder dhr. Stevens (gemeente Gennep) en rechts met bril wethouder dhr. Rodoe (gemeente Mook en Middelaar).
De gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar zijn gestart met het herstel van het Maasheggenlandschap in hun gemeenten. Na een periode van voorbereiding worden de eerste stappen in het veld gezet: het restaureren van bestaande Maasheggen. De wethouders van de drie gemeenten gaven op donderdag 9 maart de aftrap door de eerste meidoorns te planten.
“Door de ruilverkaveling zijn aan de Limburgse zijde veel heggen verdwenen. En dat is slecht voor de biodiversiteit”, vertelt wethouder Holger Rodoe van gemeente Mook en Middelaar namens de drie gemeenten. “In het Limburgse Maasdal herstellen we de heggen en planten we nieuwe heggen aan. Ook komen er nieuwe bomen in de heggen, zogenaamde overstaanders. Dat alles doen we samen met inwoners, grondeigenaren en bezoekers. Zo worden de Maasheggen weer één gebied. Een gezonde regio waar we met z’n allen trots op zijn en generaties na ons nog plezier van hebben.”
Oudste cultuurlandschap van Nederland
De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van Nederland. Ze bestrijken in Brabant het gebied van Vierlingsbeek tot de Kraaijenbergse Plassen en in Limburg de uiterwaarden van de gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. De heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen bieden plek aan veel bijzondere planten en dieren.
De meidoorns die nu geplant worden, zijn niet alleen inheems, maar ook autochtoon. Dat wil zeggen dat ze nakomelingen zijn van de ouderexemplaren die ooit in de streek hebben gegroeid. Het uiteindelijke doel is dat er 15 kilometer aan bestaande heggen wordt verbeterd, 62,5 kilometer nieuwe heg bijkomt en 2.650 overstaanders worden geplant.
Samenwerking drie gemeenten
De kosten voor het herstel van het Maasheggenlandschap worden betaald vanuit de Regionale Investeringsagenda Noord-Limburg. Dit is een samenwerking tussen Provincie Limburg en de acht Noord-Limburgse gemeenten.
Grondeigenaren die willen meedoen of anderzijds geïnteresseerd zijn, kunnen dit kenbaar maken via infomaasheggenBGMM@bergen.nl. Meer informatie over dit historische project is te vinden op www.gennep.nl/maasheggen.