Groenafval is niet goed voor de natuur
We zien steeds vaker dat mensen hun groenafval weggooien in het bos. Bijvoorbeeld takken, bladeren, gras, snoeiafval en etensresten. Omdat het afval biologisch afbreekbaar is, lijkt het op het eerste gezicht niet erg. Toch is ook dit afval schadelijk voor de natuur.
Door groenafval weg te gooien in het bos, kunnen hier ongewenste, exotische plantensoorten gaan groeien. Dit zijn soorten die normaal gesproken niet in onze natuur voorkomen. Deze planten kunnen andere planten- en diersoorten verdringen.
Ook is groenafval soms giftig voor dieren. Als zij het afval opeten, kunnen ze hier ziek van worden of erin stikken. Let er dus goed op dat u uw groenafval op de juiste manier opruimt en het niet in de natuur achterlaat.
Groenafval in Wellerlooi
In Wellerlooi wordt op de volgende locaties veel groenafval gestort. De BOA’s houden deze locaties dan ook extra in de gaten.
• Ingang bos ter hoogte van de splitsing Kruisstraat/Schaak (daar waar de MTB route het bos ingaat);
• In bos langs Op de Kanijnskamp;
• In het bos achter Gielenkamp.
Waar kan ik mijn groenafval kwijt?
Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) gooit u weg in de groene container. In de afvalkalender van de gemeente ziet u wanneer de groene container wordt geleegd. U kunt tuinafval ook gratis aanbieden bij Milieupark Heukelom. Het is niet meer toegestaan om snoeihout op te stoken.
Hoe kan ik helpen?
Ziet u dat ergens in het bos veel groenafval ligt? Laat het weten via www.bergen.nl/meldingen of via de BuitenBeter app. De gemeente kan dan niet alleen actie ondernemen, maar weet zo ook op welke plekken vaak groenafval ligt. Deze gebieden kunnen we dan extra in de gaten houden.