Nationale Herdenking 4 mei

Geen stille tocht op de Hamert

Vanwege de coronamaatregelen gaat maandag 4 mei de traditionele tocht naar en de herdenking bij het monument op de Hamert niet door. Ondanks dat kunnen we samen, in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten, herdenken.

Aangepaste herdenking
Burgemeester Manon Pelzer legt namens alle inwoners van gemeente Bergen een krans bij het monument. Hierbij is geen publiek aanwezig. Maasduinen Centraal zendt maandag 4 mei vanaf omstreeks 19.50 uur een herdenking uit met onder andere de kranslegging en de speech van de
burgemeester. Deze uitzending kunt u ook later terugkijken.

(digitale) Bloemenhulde
Wilt u maandag 4 mei een bloemenhulde brengen bij het monument? Doe dat dan niet in gezelschap.
U kunt ook een digitale bloemenhulde brengen, kijk daarvoor op de website www.4en5mei.nl.

4 mei thuis herdenken
Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité roept muzikanten van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Vlaggen
De Nederlandse vlag kunt u maandag 4 mei de hele dag halfstok hangen ter nagedachtenis van alle oorlogsslachtoffers. Dinsdag 5 mei kunt u de vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.

5 mei
Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.

Bron: Gemeente Bergen