Provinciale slotmanifestatie 75 jaar bevrijding

26-2-2020

Dinsdag 3 maart is het 75 jaar geleden dat Wellerlooi is bevrijd.  Om dat te vieren vragen we u om dinsdag 3 maart de Nederlandse vlag uit te hangen. Heeft u geen vlag dan zijn rood/wit/blauwe ballonnen ook een mooi alternatief.

Wellerlooi, Arcen en Velden zijn de laatste dorpen die 3 maart 1945 in de provincie Limburg zijn bevrijd. Daarom is 3 maart de provinciale slotmanifestatie 75 jaar bevrijding.  De provinciale festiviteiten begonnen september 2019 in Mesch en eindigen dinsdag 3 maart in Venlo.

De festiviteiten starten die dag in Wellerlooi, in MFC ’t Luukske. Naast leerlingen van de Catharinaschool en de Vitusschool zijn daarbij genodigden vanuit Provincie Limburg, de gemeenten Venlo en Bergen aanwezig.  Na Wellerlooi gaat het programma verder in Velden en Arcen. ’s Avonds is er een show op de markt voor het stadhuis in Venlo.

Theaterstuk

Leerlingen van groep 7/8 van de Catharinaschool  Wellerlooi en de Vitusschool Well krijgen dinsdag 3 maart een programma aangeboden. Dat begint om 10.00 uur met een theaterstuk dat speciaal voor deze bijeenkomst is geschreven. Het wordt uitgevoerd door Stichting Tijd(s)lijn. Op speelse en theatrale wijze wordt er even stil gestaan bij vragen over ‘goed’ en ‘fout’ maar vooral ook wat absoluut nodig is om onze vrijheid te behouden. Na de lunch nemen ze deel aan de Belevingstocht waarbij vooral ‘vrijheid’ centraal staat.

Expositie

Naast het theaterstuk bezoeken de genodigden de expositie die Archief de Loi heeft gerealiseerd. Vertegenwoordigers van Archief de Loi presenteren deze ochtend ook het boek ‘Wellerlooi en de Tweede Wereldoorlog’.

De genodigden komen naar Wellerlooi in begeleiding van enkele oude legervoertuigen. Na een gezamenlijke lunch met de leerlingen vertrekken ze om 12.15 uur naar Velden. De leerlingen nemen ná de lunch deel aan de Belevingstocht. Deze gaat deels door de bossen, deels door de bebouwde kom van Wellerlooi.

De organisatie 75 jaar Vrijheid Wellerlooi